Tüm kalorili içecekleri kesmek, gitmek için iyi bir yoldur

Birçok karbonhidratlı gıdanın kan şekeri seviyeniz üzerinde olumsuz bir etkisi olabilir. Alkolü, kızarmış yiyecekleri, ağır karbonhidratları ve diğer yiyecekleri sınırlamak, sabit kan şekeri düzeylerini korumanıza yardımcı olabilir.

Önemli çıkarımlar:

  • Yiyecekleri akıllıca seçmek, kan şekeri yükselme riskinizi azaltabilir.
  • Şeker hastalığını iyi yönetmek için daha düşük karbonhidratlı yiyecekleri seçin.
  • Tatlıları, kızarmış yiyecekleri, meyve suyu dahil şekerli içecekleri, rafine karbonhidratları ve alkolü sınırlayın.

Prediyabetiniz veya diyabetiniz varsa, ne yiyeceğinizi seçerken aklınızda bulundurmanız gereken birkaç şey vardır. Düşünülmesi gereken en önemli şey, yiyeceğin kan şekeri seviyenizin yükselmesine neden olup olmayacağıdır. Karbonhidrat alımına dikkat etmek özellikle önemlidir çünkü karbonhidratlar vücutta glikoza dönüşür ve bu da kan şekerinizi doğrudan etkiler. Zamanla tutarlı kan şekeri yükselmeleri, diyabet semptomlarının kötüleşmesi riskini artırır ve muhtemelen diyabetik komplikasyonlara yol açar.

Şeker hastalarının uzak durması gereken yiyecekler

Dünya çapında 420 milyondan fazla insan diyabet hastasıdır. Son zamanlarda, yüksek kaliteli bilimsel çalışmalar, diyabetin düşük karbonhidratlı bir diyetle iyileştirilebileceğini ve hatta tersine çevrilebileceğini göstermiştir. British Medical Journal’da yayınlanan 2021 tarihli bir sistematik inceleme ve meta-analiz, yirmi üç düşük karbonhidratlı ve çok düşük karbonhidratlı randomize kontrollü çalışmayı inceledi. Diyabetli insanlar için düşük karbonhidratlı bir diyete bağlı kalmanın kilo kaybı, daha düşük trigliseritler, daha az insülin bağımlılığı ve hatta bazı durumlarda diyabetin gerilemesi ile sonuçlandığını bulmuşlardır.

Bunu göz önünde bulundurarak, size diyabet veya prediyabet teşhisi konduysa sınırlandırmanız gereken beş gıdayı burada bulabilirsiniz.

1. Tatlılar

Bunlar, dondurma, kurabiye, şekerleme, tatlı ekmek ve diğer tatlılar gibi şekerli yiyecekleri içerir. Şeker eklenmiş yiyecekler, kan şekeri seviyenizin hızla yükselmesine neden olabileceğinden, şeker hastalığınız varsa sınırlandırmanız veya kaçınmanız gereken en iyi şeylerden biridir. Kan şekerinizde çok fazla şeker veya glikoz biriktiğinde kan şekerinde bir artış olur. Şeker molekülleri keskindir ve zamanla kan damarlarına, organlara ve diğer vücut dokularına zarar verebilir.

Bal ve akçaağaç şurubu gibi tatlandırıcıların doğal olabileceğini, ancak yine de kan şekerinde yükselmeye neden olabileceğini unutmamak önemlidir. Çoğu insan tatlılardan tamamen vazgeçmek istemez, bunun yerine tatlandırıcıları akıllıca seçin. Monk meyvesi veya Stevia gibi şekersiz tatlandırıcılar kullanarak evde kendi tatlılarınızı yapabilirsiniz. Çoğu market, şeker içermeyen çeşitli doğal ve yapay tatlandırıcılar taşır.

2. Kızarmış yiyecekler

Kızarmış yiyecekler arasında patates kızartması, kızarmış tavuk, çörekler, mısır köpekleri, yumurta ruloları, soğan halkaları ve diğer yiyecekler bulunur. Amerikan Diyabet Derneği’ne (ADA) göre araştırmalar, diyetinize kızarmış yiyecekler dahil etmenin bağırsak mikrobiyotanızın zenginliğini azaltabileceğini gösteriyor. Bazı araştırmalar, daha fazla kızarmış yiyecek yemenin kilo alımına, yüksek tansiyona ve yüksek kolesterole yol açtığını gösteriyor – tip 2 diyabete yol açabilecek veya kötüleştirebilecek her şey.

Restoran fritözlerindeki aşırı kızdırılmış yağların gün boyunca tekrar tekrar kullanılmasıyla ilgili endişeler de var. ADA, bitkisel yağlar bu şekilde kullanıldığında, yağların oksidasyon sürecinde bozulabileceği ve bozulabileceği konusunda uyarıyor. Bu, bilim adamlarının henüz tam olarak test etmediği zararlı maddeler oluşturabilir. Şeker hastalığınız varsa, en iyi seçeneğiniz kızarmış yiyeceklerden kaçınmak veya bunları sınırlamaktır.

3. Meyve suyu dahil şekerli içecekler

İlave şeker, şeker kamışı veya yüksek fruktozlu mısır şurubu içeren içecekler kan şekerini çok hızlı yükseltebilir. Soda, enerji içecekleri, spor içecekleri ve hatta meyve suları çok az besin içerir veya hiç içermez, ancak yüksek şeker seviyelerine sahiptir. Sıvı olduklarından ve yiyeceklerin yaptığı gibi mide tarafından parçalanmaları gerekmediğinden, şekerli içecekler kan dolaşımına daha hızlı etki ederek kan şekerinde ani bir yükselmeye neden olur.

Tüm kalorili içecekleri kesmek iyi bir yoldur. Normal soda veya spor içecekleri yerine sıfır kalorili muadillerini deneyin. Canınız meyve suyu çekiyorsa, sindirimi yavaşlatan ve böylece kan şekerini yükselten lifleri içeren meyvenin tamamını yemek daha iyi bir seçimdir. Kahvenizde şeker kullanmaya alışkınsanız, bunun yerine şekersiz bir tatlandırıcı deneyin.

4. Rafine karbonhidratlar

Beyaz ekmek, beyaz pirinç ve makarna gibi rafine karbonhidratlar, lif ve besin maddelerinin çoğundan sıyrıldı ve sadece çok az besin içeren nişasta ile kaldı. Besin ve lif eksikliği nedeniyle, rafine karbonhidratlar kan şekerini kompleks karbonhidratlardan daha hızlı yükseltir. Tam buğday ekmeği, kahverengi pirinç ve fasulye gibi karmaşık karbonhidratlar, rafine karbonhidratlar kadar belirgin olmasa da kan şekeri seviyelerini hala etkiler.

Araştırmalar, çok fazla rafine karbonhidrat yemenin tip 2 diyabete yol açabileceğini veya kötüleştirebileceğini gösteriyor. Amerikan Diyabet Derneği, işlenmiş, rafine karbonhidratlı gıdaların kan şekerinizi daha hızlı etkilediği ve genellikle lif, vitamin ve mineral bakımından daha düşük olduğu konusunda uyarıyor.

5. Alkol

Alkolün boş kalorilerle dolu olabileceğini ve herhangi bir besin sağlayamayacağını biliyoruz, ancak diyabet veya prediyabet ile yaşıyorsanız dikkate alınması gereken başka şeyler de var. Amerikan Diyabet Derneği’ne göre, insülin ve sülfonilüreler gibi ilaçlar kullanırken alkol almak hipoglisemiye (düşük kan şekeri) neden olabilir.

Aç karnına içmek durumu daha da kötüleştirebilir. ADA, yemek yemeden içmenin kan şekeri düzeylerini korumaya yardımcı olmak yerine karaciğerin alkolü metabolize etmesine neden olduğunu, dolayısıyla hipoglisemi riskinin arttığını söylüyor.

Diyabetiniz veya prediyabetiniz varsa alkol almanın bir başka sorunu da, hipoglisemi semptomlarının sarhoş olma semptomlarına benzer olmasıdır. Bu semptomlar uyuşukluk, geveleyerek konuşma, yürüme güçlüğü ve zihinsel karışıklığı içerir. Bunları birbirinden ayırmak zor olabilir, bu da kan şekerinizin tehlikeli derecede düşük seviyelere düşmesine neden olabilir.

Bazı insanlar, kan şekerinin düştüğü hissini tanımakta zorlandıkları bir durum olan hipoglisemi farkındalığına sahiptir. Bu tehlikeli bir karışım olabilir. Şeker hastalığı teşhisi konduysa, yapabileceğiniz en iyi şey alkolü ciddi şekilde sınırlamak veya alkolden kaçınmaktır.

Diyabet veya prediyabet ile yaşamak zor olabilir, ancak belirli yiyeceklerden kaçınmak veya bunları sınırlamak, kendinize mümkün olan en iyi şekilde bakmanıza yardımcı olabilir. Tüm yiyeceklere, özellikle sağlıklı yağ ve protein içeren yiyeceklere bağlı kalın ve karbonhidratları rahat bırakın. Bu, kan şekeri seviyelerinizin sabit kalmasına yardımcı olabilir ve gelecekte diyabet komplikasyonları riskinizi azaltabilir.

Cinsiyet, dünyadaki insanların sağlığını etkiler. Bir kişinin hastalıklara maruz kalmasını, sağlık hizmetlerine erişimini, hijyenini ve sanitasyonunu etkiler. Farklı cinsiyetteki insanlar biyolojik ve fizyolojik olarak farklılık gösterir. Bu, hastalıklara karşı duyarlılıklarında bir farka yol açar.

Önemli çıkarımlar:

  • Toplumsal cinsiyet, kadın ve erkeklerin sosyal olarak inşa edilmiş özelliklerini içerir.
  • Cinsiyet, farklı hastalıklara karşı savunmasızlığı ve yatkınlığı ve bunların sağlık sonuçlarını etkileyebilir.
  • Birçok hastalık, cinsiyete özgü genetik, hormonal, yaşam tarzı ve davranışsal faktörlerdeki farklılıklar nedeniyle erkekleri ve kadınları farklı boyutlarda etkiler.

Cinsiyetin bir insanı neden belirli hastalıklara karşı savunmasız hale getirdiğine bakalım.

Cinsiyet farklılıkları ve hastalık

Cinsiyet, erkek ve kadınların hastalıkları farklı deneyimlemelerine neden olur. Bu tür farklılıklardan cinsiyete özgü birkaç faktör sorumludur. Bu tür faktörlerin farkındalığı, bu hastalıkların başlama riskini azaltmak için önemlidir.

Meme kanseri

Meme kanseri en sık kadınlarda görülen bir durumdur. Memedeki hücrelerin kontrolden çıkması sonucu ortaya çıkar. Göğüsler lobüller, kanallar ve bağ dokularından oluşur. Meme kanseri memenin herhangi bir yerinde başlayabilir ve ciddi vakalar vücudun diğer bölgelerine yayılabilir.

Meme kanseri, Amerika Birleşik Devletleri’nde kadınlar arasında en yaygın ikinci kanserdir. 8 kadından yaklaşık 1’ine yaşamları boyunca meme kanseri teşhisi konuyor.

Meme kanseri, çoğu kadında aşağıdakiler gibi belirli risk faktörleri nedeniyle ortaya çıkar:

  • BRCA1 ve BRCA2 gibi belirli genlerdeki mutasyonlar
  • 12 yaşından önce adet görmeye başlamak ve 55 yaşından sonra menopoza girmek
  • Yoğun göğüslere sahip olmak
  • Daha önce kanser tanısı almış olmak
  • Yaşlanmak
  • Ailede meme veya yumurtalık kanseri öyküsü olması

Aile öyküsü veya yaşlanma gibi bazı risk faktörlerinden kaçınmak mümkün olmasa da, kadınlar aşağıdaki yollarla meme kanseri riskini azaltabilir:

  • sağlıklı kiloyu korumak
  • Fiziksel olarak aktif olmak
  • Alkol almaktan kaçınmak
  • Mümkünse çocukları emzirmek

Hormon replasman tedavisi gören veya oral kontraseptif alan kadınlar riskleri konusunda doktorlarına danışmalıdır.

osteoporoz

Osteoporoz, kemik yoğunluğunun azalmasıyla sonuçlanan kemiklerin zayıflamasıdır. Menopozda meydana gelen hormonal değişiklikler doğrudan kemik yoğunluğunu etkilediğinden, kadınlarda osteoporoz gelişme riski daha yüksektir.

Dişilik hormonu östrojen, kemik sağlığının korunması için gereklidir. Bu hormonun seviyesi menopozdan sonra düşer ve kemik yoğunluğunda hızlı bir azalmaya yol açabilir. Journal of Clinical Medicine Research dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre osteoporoz kadınlarda erkeklere göre dört kat daha fazla görülüyor.

Kadınlarda daha yüksek osteoporoz riskine katkıda bulunabilecek diğer faktörler şunlardır:

  • 45 yaşından önce erken menopoz
  • 6 aydan fazla adet görmeme
  • 45 yaşından önce rahmin alınması

Osteoporoz riski şu yollarla azaltılabilir:

  • düzenli egzersiz
  • Sağlıklı ve dengeli beslenmek
  • D vitamini takviyeleri almak
  • Sigara içmekten ve alkol almaktan kaçınmak

İdrar yolu enfeksiyonları (İYE)

İdrar yolu enfeksiyonu, bakterilerin idrar yoluna girmesi ve enfeksiyonlara neden olmasıyla ortaya çıkar. Nadir durumlarda, mantarlar idrar yolunu da enfekte edebilir. Kadınların, aşağıdakiler gibi çeşitli faktörlerden dolayı erkeklere kıyasla bir İYE alma olasılığı daha yüksektir:

  • daha kısa üretra
  • Üretrayı tahriş eden cinsel aktivite
  • Hamilelik sırasında idrar yolundaki hormonal değişiklikler
  • Doğum sonrası veya yaşlanma nedeniyle zayıflamış pelvik kaslar
  • Menopozdan sonra üretral veya vajinal derinin incelmesi
  • obezite
  • Diyabet
  • Kabızlık

İYE riski şu şekilde azaltılabilir:

Daha fazla bilgi için active-keto-gummies-official-top adresini ziyaret edin .

Contents

© 2019 Robson Cesar
Desenvolvido por 10Ex